Welkom bij VIPballon

 

De geschiedenis van ballonvaren.


Exclusieve Alpen ballonvaarten.

 

  Joseph-Michel Montgolfier (26 augustus 1740-26 juni 1810) en Jacques-Etienne Montgolfier (6 januari 1745 - 2 August 1799) waren de uitvinders van de luchtballon. De broers fabriceerden de eerste bemande hete luchtballon.

Jean-François Pilâtre de Rozier en de leger officier Laurent François d'Arlandes waren de eerste ballonvaarders. Later, in december 1783 kwam de erkenning van hun prestatie, en werden ze verheven in de adelstand door koning Louis XVI van Frankrijk.

De broers besloten om een openbare demonstratie van de ballon te maken om hun vorderingen te tonen. Ze bouwden een bolvormige ballon van drie dunne lagen papier. De envelop bevat bijna 790 m³ lucht en woog 225 kg (500 pond). Hij werd opgebouwd uit vier stukken (de koepel en drie laterale banden) bijeengehouden door 1.800 knoppen. Een versterking van "visnet" van koord onder de buitenkant van de envelop. Op 4 juni 1783, vloog dit vaartuig op Annonay voor een groep van hoogwaardigheidsbekleders. De vlucht van 2 km, duurde 10 minuten, en had een geschatte hoogte van 1.600 - 2.000 m. Het verhalen van hun expriment bereikt snel Parijs. Etienne ging naar de hoofdstad om verdere demonstraties te verzorgen. Joseph bleef thuis bij de familie.

De ballon was hemelsblauw en versierd met gouden krullen, tekenen van de zodiac en zonnen. Het ontwerp was van Reveillon. De volgende test met de ballon was op 11 september. Dicht bij het huis van Reveillon. Er was enige bezorgdheid over de gevolgen van de vlucht in de bovenste atmosfeer op levende wezens. De koning had voorgesteld om te starten met twee misdadigers, maar het is zeer waarschijnlijk dat de uitvinders besloten om voor de zekerheid eerst dieren omhoog te sturen. Op 19 september 1783 werd de Aerostat Reveillon gevlogen met de eerste levende wezens in een mand aan de ballon: een schaap, een eend en een haan.

Deze demonstratie werd uitgevoerd voor een enorme menigte op het koninklijk paleis in Versailles.

Op 21 november 1783 volgde de eerste vrije vlucht met mensen en is gemaakt door Pilâtre samen met de markies d'Arlandes. De ballonvlucht begon (dicht bij het Bois de Boulogne) vanaf de Château de la Muette in de westelijke buitenwijken van Parijs. Ze vlogen op een hoogte ongeveer 900 m boven Parijs over een afstand van negen kilometer.

Na 25 minuten zijn ze geland op de Butte-aux-Cailles tussen de windmolens net buiten de stadsomwalling. Er bleek nog zoveel brandstof aan boord te zijn aan het einde van de vlucht te zijn dat de ballon vier tot vijf keer zo ver had kunnen vliegen . De sintels van het vuur zetten de stof echter in brand en de ballon moest worden nat gehouden met sponzen.

De eerste ballonvluchten waren een sensatie. Heel veel gravures herdachten de gebeurtenissen. Er werden stoelen ontworpen met geweven stof met ballonmotieven en klokken werden geproduceerd in brons met een geglazuurde wijzerplaat in de ballon.

   

 

 

 

  

 

Alpenballonvaart is lid van de KNVvL afd ballonvaren

 

Wij accepteren de Nationale Ballonvaart Bon